FFU har funnits sedan 1997. Men då låg vi inte på FFUniverse.nu utan på en mycket mer knepig adress (“http://tninet.net/users/~cro075t/ff7.html” om jag inte minns fel). Det var ett gratiskonto hos den internetleverantör jag hade som 16-åring. Domännamn och webbhotell var för dyrt för mig på den tiden, och dessutom visste jag knappt nånting om det.

Men så i 2001 köper jag domännamnet ffuniverse.nu. Anledningen att det blev just “.nu” är att “.se” bara såldes till företag i Sverige (och jag hade inget då), och “.com” var redan tagen. De andra alternativen (“.org”, “.net”, etc) tyckte jag inte lät lika bra som “.nu”.

Så där är historian bakom valet av domännamn.

Men vi har fler än bara det! Per idag har vi nu fem olika domännamn! Först ut var finalfantasy.nu som vi köpte upp efter att en konkurrent la ner sin verksamhet. Det var ju uppenbarligen ett väldigt bra och passande namn, som jag inte hade tänkt på då jag köpte “ffuniverse.nu”. Jag minns inte vilket år detta var, men det var nån gång runt 2003-2005 skulle jag gissa.

Skriver du in “www.finalfantasy.nu” i din webbläsare så kommer du till ffuniverse.nu automatiskt. Adressen är bara satt upp som en “redirect” (omdirigering av all trafik). De andra domännamnet är satt upp på samma sätt, men dessa tre är helt nya!

ffuniverse.se, ffu.nu, och squareenix.se. Den första, “ffuniverse.se” hade jag i ett par år runt 2005 men sa upp då jag var ute och reste ett år och inte hade mycket av inkomst. Så den domänen tappade jag medvetet. Turligt nog hade ingen köpt den så i slutet av 2014 kunde jag så äntligen köpa det igen.

Att få tag på det förkortande domännamnet “ffu.nu” var väldigt skönt, likaså att få tag på det mer breda “squareenix.se” som faktiskt passar nuvarande FFU lite bättre eftersom det är väldigt många år sedan vi var en 100% renodlad Final Fantasy-webbsida.