Vi har två nya sajter under utveckling sedan en tid tillbaka, du surfar på en av dem – “dev.ffuniverse.nu”. 

Ordet ny är väl en överdrift för denna blogg är densamma som förut, bara på en annan adress. Det var inte långsiktigt logiskt att använda root-sajten på guide-servern som blogg. Det funkade i fyra år men inte längre.

Utvecklarsajten skapades därför, här på dev.ffuniverse.nu. Primärt ska detta vara vår blogg, vi fortsätter som förut med inblickar i våra planer och vår utveckling. Men på sikt kan vi här dela mer “bakom”-grejer, öppen källkod, med mera. Just nu ligger här bara de överflyttade blogginläggen från gamla servern i samma design som förut. 

Den andra sajten är dock helt ny. Den heter om.ffuniverse.nu och ska innehålla all information som gäller hela FFU. Till exempel information om hur man kontaktar oss eller hur vi använder cookies, eller vår historia (20 år!). Designen där är gjord av samma person som designat bloggen (ett fritt WordPress-tema). Den klär utmärkt en så enkel sida med fokus på bara text.

Vårstädning efter 20 år

Anledningen till denna omorganisering är vårt 20-årsjubileum och de stora strategiska grepp vi tar. Guide-servern ska fortsätta med sina högkvalitativa guider, och till slut ska alla våra guider ligga där. Då kan vi göra oss av med en mängd gammal och dålig och seg teknologi. På root, där bloggen låg förut, ska vi ha en enkel lista med alla logos till spelen så att man fort kan välja guide. Detta är mer logiskt än att ha det på www.ffuniverse.nu/games.aspx där det ligger nu lite för undangömt. Och svårt att komma ihåg. Denna ändring kommer inom nån månad.

“Om”-sajtens största syfte är att rensa nyhetssajten från information och sidor som inte är nyheter. Detta gör att vi redan nu kunnat radera en mängd gamla filer och text. Väldigt lite återstår för att denna sajt ska kunna utannonseras officiellt som färdig, bara uppdaterade länkar runt FFU.

Det faktiska målet

Parallellt med dessa småsajter pågår något mycket större och viktigare – det som händer med “om.” och “dev.” är bara små pusselbitar. Vi skalar bort del efter del av vår existerande nyhetssajt för att faktiskt kunna helt ta bort den och sätta upp en helt ny på en annan plats på FFU. Vi jobbar just nu för fullt med att migrera och snygga till alla tusentals gamla nyheter, för självklart ska de leva vidare.

När vi kommit lite längre i detta jobb så ska ni få ta del av en beta och mer info. När så nyhetssajten är flyttad kan vi konkludera med att all asp.net-teknik på servern är borta och det innebär avsevärt enklare underhåll av TopNav och annan infrastruktur på sajterna. Hela den gamla nyhetssajten ska då raderas och endast en introsida ska ta dess plats, där får man en översikt på hela FFU. 

Vi kommer också i denna stora process lägga ner FAQ-sajten. Den splittas upp och läggs in på varje respektive guide (ett arbete dom pågått en längre tid redan) medan sajt-info flyttas till “om.”-sajten.

Kvar av gammal teknik blir då bara communityn. Och den som hänger med oss in i nästa år får se vad vi kan tänkas hitta på då.